Fradrag for kunst og malerier i virksomheder

Du kan trække kunst og malerier fra i skat, når du investerer igennem din virksomhed.

Du kan skabe arbejdsglæde og liv i din virksomhed og samtidig trække det fra i skat. Du kan overraske både kunder, medarbejdere og dig selv med skønne malerier eller billeder fra Galleri Nick Gade Art. Udover glæden får du mulighed for at støtte kulturen samtidig med, at malerier og kunst fra anderkendte kunstnere kan vise sig at være en god investering på sigt.

Du kan skabe arbejdsglæde og liv i din virksomhed og samtidig trække det fra i skat. Du kan overraske både kunder, medarbejdere og dig selv med skønne malerier eller billeder fra Galleri Nick Gade Art. Udover glæden får du mulighed for at støtte kulturen samtidig med, at malerier og kunst fra anderkendte kunstnere kan vise sig at være en god investering på sigt.

Hovedreglen er faktisk, at der ikke er skattemæssigt fradrag for udgifter til køb af kunst eller malerier, og begrundelsen er, at et kunstværk ikke taber sin værdi blot fordi det ophænges… måske snarere tværtimod. MEN – En særlig regel i skattelovgivningen giver mulighed for at købe kunst med skattemæssige fradrag. Afskrivningsreglerne på kunstområdet styrker, i følge kulturministeriet, erhvervslivets muligheder for at engagere sig i malerier og kultur og bruge kunsten i virksomhedens dagligdag. Køber du således et eller flere malerier til din virksomhed for eksempelvis 60.000 kroner direkte fra en kunstner eller Kunstgalleri som Galleri Nick Gade Art, så kan du årligt afskrive 25 pct. – præcis som ethvert andet driftsmiddel.

Du og din virksomhed kan således indkøbe malerier og kunst til at udsmykke virksomhedens lokaler og bygninger, engagere medarbejderne i udsmykning af lokaler og indkøb af kunstværker, samt få mulighed for at deltage i kurser og ferniseringer. Alt sammen er det med til at styrke arbejdsmiljøet, kunsten og måske også kontakten imellem dig og dine kunder.

Galleri Nick Gade Art hjælper dig gerne med at finde de helt rigtige billeder og/eller malerier til din virksomhed. Det kan du læse meget mere om her.

Læs mere om reglerne for skattefradrag for kunst og malerier fra Galleri Nick Gade Art nederst på denne side.

"Vi havde hen over vinteren den store fornøjelse af, at udstille nogle af Nick Gades smukke værker på vores kontor i Hadsund. De gav anledning til mange interessante samtaler, både mellem kollegaer og med kunderne. Det er bemærkelsesværdigt, hvordan værkerne blev opfattet forskelligt alt efter hvem der så på dem. Værket ”A collision” hænger i vores indgang, og mange kunder har derfor betragtet værket. Fortolkningerne har været mange og forskellige, og når folk hører værkets navn er der mange der siger ”ja, det kan jeg virkelig godt se”. Vi har virkelig nydt udstillingen. Efter den endte valgte vi derfor at købe fire af værkerne, som nu pryder vores indgangsareal. De fire vi udvalgte var ”A collision”, The title is yours… (Bølgerne), ”Magic will come…(Everything is energy) lyset fra himlen” og “Space” . Det er fire meget forskellige værker, men som vi synes passer perfekt hos os."
Stinne Lindholm Velling, Revisor, cand. merc. aud
Kvist & Jensen statsautoriseret revisionspartnerselskab, Hadsund

Hvad siger reglerne om køb af kunst og malerier til virksomheden?

Afskrivningsreglerne for kunst og malerier gælder for kunstværker og malerier, der ophænges eller opstilles i din virksomheds lokaler. Du kan også trække malerier og kunstnerisk udsmykning fra i skat, når det udføres som en del af bygningen eller de nærmeste omgivelser.

Der er forskel på, om kunst og malerier, der fratrækkes i skat, er en del af bygningen eller blot ophænges eller opstilles i virksomhedens lokaler, lige som det har betydning om kunstværket eller maleriet er et originalt kunstnerisk værk. For at trække kunst og malerier fra i skat og opnå afskrivningsmæssige fordele er det ligeledes et krav, at der er tale om et førstegangskøb.

Vi gennemgår reglerne for køb og fradrag af malerier og kunst i virksomheden herunder. Har du spørgsmål, så kontakt Galleri Nick Gade Art, så hjælper vi dig.

 

Kunstværker og malerier, der hænges op i din virksomheds lokaler.

Kunstværker og malerier, der hænges op i din virksomheds lokaler, som eksempelvis ovenstående fra Galleri Nick Gade Art, kan afskrives med 25 pct. om året. Hvis købesummen er på 14.100 kr. (2020) eller mindre, kan virksomheden trække hele beløbet fra i det år, kunstværket bliver købt.

 

Kunstværker og malerier som en del af en virksomhedsbygning eller virksomheds omgivelser.

Hvis kunsten er en del af bygningen, altså billeder og kunst som en kunstnerisk udsmykning, som udføres som en del af en virksomheds bygninger eller nærmeste omgivelser, er reglerne fra at fradrage kunst og malerier i skat anderledes idet de følger samme regler som afskrivning af bygninger:  4 pct. om året. Fradrag for kunst på bygninger gælder faktisk også bygninger, der anvendes til blandet erhverv og beboelse, men i disse tilfælde må udsmykningen kun omfatte den del af bygningen, der anvendes til erhverv. Undtaget herfra er parcelhuse selvom disse anvendes til erhverv også. Her er det ikke muligt at får fradrag for kunst og malerier på bygningen/huset.

Reglen gælder for kunstnerisk udsmykning, der er muret, fastnaglet eller på anden måde fastgjort til en bygning eller dennes nære omgivelser. Det er uden betydning, om den kunstneriske udsmykning udføres i tilknytning til opførelse eller ombygning af ejendommen eller på et andet tidspunkt.

 

Hvad må virksomheden købe af kunst og malerier og af hvem?

Kunstværket skal være et originalt billedkunstnerisk værk. Det vil sige et maleri, en skulptur, fotografisk kunst, installationskunst eller lignende. Det kan også være grafiske værker, men de skal så være fremstillet i begrænsede oplag, være nummererede og signeret af kunstneren. Alle grafiske værker, fotokunstværker mm. fra Galleri Nick Gade Art bliver fremstillet i enkelt eller stærkt begrænsede oplag, og Kunster Nick Gade signerer alle værker. Unikke grafiske produktioner aftales med Galleriet.

Kunstværket, det grafiske værk, fotokunstværker, malerier etc. skal være førstegangskøb, hvilket vil sige, at det skal købes direkte af kunstneren eller eventuelt et galleri.

 

Leje af kunst og malerier

Du kan naturligvis også leje kunst eller malerier til din virksomhed. Kontakt Galleri Nick Gade Art, hvis du ønsker at leje malerier til din virksomhed.

En del virksomheder vælger nemlig at indgå aftaler med os om leje af kunstværker for bestemte perioder. Sådanne lejeudgifter vil du  kunne fratrække som en helt almindelig driftsomkostning.

 

Links til fradrag for kunst i virksomheder

•   Tax juridisk vejledning

•   Retsinformation – Bekendtgørelse af lov om skattemæssige afskrivninger

•   Skat.dk

 

 

Kan kunst trækkes fra i skat?

Galleri Nick Gade Art leverer, sælger og udlejer kunst til virksomheden. Vi leverer malerier og kunst fra vores showroom til virksomheder, organisationer, klinikker, udstillinger, butikker og arbejdspladser i Århus, Mariager, Langå, Aalborg, Skanderborg, Hobro, Grenå, Ebeltoft, Viborg, Herning, Skive, Struer, Skanderborg, Silkeborg, Herning. Kunst og Malerier til salg fra showroom og galleri hos Galleri Nick Gade Art.

Regler om kunst og fradrag for kunst og malerier i virksomheder. Du kan trække kunst fra i skat, hvis du køber det direkte i galleriet.

Skatteregler og fradrag for kunst og malerier indkøbt til din virksomhed kan ændre sig løbende. Informationen her på hjemmesiden er kun af generel karakter, og Galleri Nick Gade Art anbefaler, at du søger professionel skatterådgivning, hvis du er i tvivl.

Indkøbskurv

Tilmeld dig nyhedsbrevet og spar 10% på dit næste køb